İkitelli OSB , İstanbul
+90 212 549 0683

Paslanma(Oksitlenme) Nedir? Nasıl Oluşur?

Paslanma(Oksitlenme) Nedir? Nasıl Oluşur?

Paslanma(Oksitlenme) Nedir? Nasıl Oluşur?

Demir ekonomik olması ve bir çok açıdan dayanıklı olmasından dolayı çokça tercih edilmektedir. Günümüzde kullanılmadığı alan yok denecek kadar az olsa da bu madenin olumsuz yönlerinden birisi ve kendini yok etmesine sebep olan eksik yönleri de mevcut.

Paslanma Oksitlenme Nedir Nasıl Oluşur Hocaoğlu Metal

Paslanma(Oksitlenme) Nedir?

Paslanma, metal yüzeylerin oksitlenmesi veya korozyon sonucu oluşan zararlı bir durumdur. Bu olay, hava, su veya diğer kimyasal maddelerin etkisiyle metal yüzeylerin yapısını bozarak, yüzeyin gücünü ve estetiğini azaltır. Paslanma, çeşitli metal türleri için farklı şekillerde oluşabilir ve önlenmesi veya azaltılması için çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Paslanma Nasıl Oluşur?

Oksijen, metal yüzeyinde oksit tabakası oluşmasına neden olur. Bu tabaka, metal yüzeyinin gücünü ve estetiğini azaltır. Korozyon ise, metal yüzeylerin diğer kimyasal maddelerle temas etmesi sonucunda oluşur. Bu maddeler, metal yüzeyinin yapısını bozarak paslanmaya neden olurlar. Örneğin, asitler, bazlar veya diğer kimyasallar metal yüzeylerde korozyon meydana getirebilir. Paslanma, farklı metal türleri için farklı şekillerde oluşabilir ve önlenmesi veya azaltılması için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Demir maddesinde paslanma dendiğinde akla direkt sarı veya turuncu renk gelse de yeşil renkli paslanma da olabilmektedir. Bu paslanma rengi ise genellikle denizin altında bulunan veya çok fazla yağmurun yağdığı bölgelerde yoğun su temasından dolayı gerçekleşebilmektedir. Paslanma metal yüzeyini bozmakla kalmayıp kimyasal bileşenlerini de bozarak demirin belli bir süre sonra yok olmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı demirin kullanılması uygun olan yerlerde koruyucu bir etkeninde yapılması gerekmektedir.

Paslanma Nasıl Önlenir?

Demir endüstriyel veya herhangi bir yapı da temel olarak kullanıldığında ve paslanma görüldüğünde belli bir süre sonra dayanıklılığını ve özelliğini kaybedeceğinden dolayı değiştirilmesi gerekecektir. Bu değiştirme yüksek maliyetli olacağından dolayı paslanmayı önlemek için bazı yöntemler bulunmaktadır. Paslanmaz çelik ürünlerinin kullanımı demir ürüne yapılacak yatırımdan daha tasarruflu olacağını belirtebiliriz. Demir hammaddesine krom eklendiğinde paslanmama özelliğini kazanacaktır. Ancak eklenen orana bağlı olarak demirin bükülebilmesi veya şekil alabilmesi değişmektedir. Yapılan araştırmalara göre en iyi oran %11 krom eklenmesi diyebiliriz. Krom yanında getirdiği özelliklerden birisi ise yüksek erime noktasından dolayı ısıya karşı demiri daha dayanıklı kılacaktır. Demirin galvaniz madde ile kaplanarak nem ve oksitlenmeye karşı çinko bir yüzey ile kaplanması diyebiliriz. Bu işlem ile demirin direncini arttırmış oluyoruz. Paslanan bir ürün eğer temel özelliklerini kaybedecek kadar çürümediyse de bu yöntem kullanılarak bir müddet daha ürünün veya maddenin kullanımı sağlanabilmektedir. Son yöntemimiz ise bunun yanı sıra demir olarak imal edilmiş bir ürünü boyamakta bir koruyucu katman oluşturacaktır. Bu katman sayesinde herhangi bir nem ve oksijene karşı direnç göstererek demirin özelliğini yitirmesini önleyecektir. Ancak bu koruma oranı krom’a göre daha düşük olduğunu söyleyebiliriz. Boyama çeşitlerine göre de bu süre değişebilmektedir. Örneğin fırınlanarak boyanan demir ile sprey veya fırça ile boyanan demirin dayanıklılığı arasında ciddi farklılıklar bulunmaktadır. Hocaoğlu Metal Paslanmaz Çelik Market olarak her zaman demir ve demiri korumak adına yapılacak maliyetler yerine gerçek anlamda paslanmayacak ve uygun koşullara göre olduğunda yarım asır dayanıklılığını koruyacak Paslanmaz Çelik ürünlerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Size özel fırsat ve teklifler için iletişim  kanallarımızdan bizimle direkt irtibata geçebilirsiniz.
Related Posts
Sohbet Başlat
Size Nasıl Yarımcı Olabiliriz?
Hocaoğlu Metal
Merhabalar
Size nasıl yardımcı olabiliriz?